Skip to content Skip to footer

Les causes de la pèrdua d’audició

La pèrdua d’audició afecta en l’actualitat a uns 466 milions de persones a tot el món, i està previst que la incidència augmenti en els pròxims anys. Avui al blog d’Hola Òptica t’expliquem quines són les causes principals que propicien una pèrdua auditiva.

Què es considera una pèrdua d’audició?

El llindar d’audició fa referència a la intensitat mínima que imprimeix l’oïda humana. El valor normal oscil·la entre els 0 i els 25 dB (decibels) i, en els casos en què se superi aquesta xifra, es pot parlar de pèrdua auditiva. La gravetat del problema sempre anirà augmentant conforme el faci el llindar.

Hi ha diversos graus de pèrdua auditiva, que van de lleu a profunda. Es pot dir que s’ha arribat a aquest últim nivell quan el llindar supera o iguala els 91 dB. En aquests casos, es fa difícil escoltar fins i tot els sons amb amplificació.

Quines són les causes de la pèrdua d’audició?

1. Causes congènites

A vegades, el problema ve determinat per una causa congènita que provoca la pèrdua auditiva en el moment de néixer o fins i tot poc temps després. Per exemple, si es tenen complicacions durant el part o el fet que el nadó neixi amb poc pes. 

També podrien afectar el mal ús d’alguns medicaments, com els diürètics o els anti-palúdics (per a tractar el paludisme o la malària) o el fet que la mare pateixi alguna infecció durant l’embaràs.

2. Causes adquirides

  • Exposició a sorolls molt elevats o excessius, ja sigui en l’entorn laboral o en els moments d’oci. Per exemple, escoltar música amb els auriculars a un volum molt alt i de manera prolongada.
  • Algunes malalties com les galteres, el xarampió, la meningitis o la malaltia de Ménière poden provocar danys en l’oïda.
  • Les infeccions de l’oïda com l’otitis mitjana també poden ser la causa de problemes auditius. De fet, l’otitis mitja crònica és dels detonants més freqüents per a la pèrdua d’audició en nens.
  • Traumatismes en l’oïda o cranioencefàlics, l’envelliment i l’obstrucció del conducte auditiu. Aquesta última està moltes vegades provocada per la cera.

Com podem prevenir la pèrdua d’audició?

  • Reduir l’exposició a sorolls forts i prolongats en la mesura que sigui possible, pot ser un factor fonamental per a prevenir la pèrdua d’audició. Si és el teu cas, que el soroll formi part del teu treball, podries prendre mesures preventives com l’ús de Epi’s: taps auditius, orelleres o cascos anti-soroll. 
  • Evitar l’ús d’auriculars: Quan es fa ús d’ells generalment es puja el volum al màxim. Si a més, els auriculars que s’utilitzen són petits, l’impacte en el timpà és molt major que si fossin auriculars grans.
  • Evitar l’ús de bastonets per a la higiene de l’oïda: que molta gent els faci servir, no és sinònim de correcta higiene auditiva. De fet el més probable és que origini taps, en empènyer la cera al final del conducte. D’aquesta manera s’originaran importants problemes auditius.
  • Mantenir les oïdes seques: és molt important que assequis bé les teves oïdes quan acabis de dutxar-te o de donar-te un bany. Mantenir el conducte auditiu ben sec, sense humitat, ho prevé de possibles infeccions per fongs. 
  • Realitzar revisions auditives anuals: És necessari acudir a algun centre especialitzat en audició a la mínima que es noti una pèrdua auditiva. Una revisió a temps pot evitar problemes més greus en el futur.

Hola Òptica, el teu centre auditiu a Olot, Girona

A Hola Òptica som especialistes en salut auditiva i per a nosaltres, la prevenció és la clau. Comptem amb un equip altament especialitzat en pèrdua d’audició i posem a l’abast dels nostres clients una àmplia gamma d’audiòfons d’última generació. 

Treballem conjuntament amb Signia, empresa líder en audiòfons amb la més alta tecnologia, que ofereixen una experiència de so inigualable gràcies a les seves prestacions dotades d’intel·ligència artificial.

Vols saber què és escoltar de veritat? Dona-li una segona oportunitat a la teva audició amb els nostres audiòfons. T’esperem al nostre centre auditiu d’Olot!